Sări la conținut
Vârsta corzii în alpinism, cățărări sportive

De ce să vă verificați coarda periodic în alpinism (cățărări sportive)

După ce urcați toată ziua, când vă împachetați coarda, puteți încerca să observați mici detalii, care ar putea să salveze viața partenerului sau a dumneavoastră. La urma urmei, există situații în care coarda este singura legătură cu partenerul.

Ne dorim să vă oferim mici sfaturi pe baza experienței noastre, sfaturi care să vă ajute să nu fiți implicați într-un astfel de accidente, relatate de alpiniști în jurul focului sau în timp ce vă bucurați de paharul din bautură preferată.

Se știe că alpinismul este o activitate destul de periculoasă. Dacă alpiniștii respectă regulile de siguranță de bază (care sunt uneori neglijate) riscul va fi minimizat. În primul rând, să ne familiarizăm cu vocabularul de bază, care descrie părțile corzii:

  • Învelișul exterior realizat din fire (de obicei 32, 36, 40, 48 fire).
  • Structura interioară de bază (de la 3 la 20 miezuri).
  • Elementul de fire din teacă, constând din fire separate. 1 sau 2 fire traversează un alt fir, mergând în direcția opusă.
  • Element constituit din fibre.
  • Articol fibros care este achiziționat de producători pentru a produce corzi.
  • Filament de bază (asemănător firului de păr).
  • Corzi dinamice (pentru ascensiune) (testate conform EN 892).
  • Corzi statice (cu întindere mică) (testate conform EN 1891).
Verficare corzi alpinism

Stabilirea vârstei corzii

Vârsta corzii poate fi stabilită în funcție de eticheta care trebuie păstrată. Aceasta se poate dovedi utilă în cazul unei plângeri la magazin și va servi ca un registru al unui eventual accident în care ar fi implicată coarda.

Dacă nu aveți eticheta și dacă este necesar să aflați vârsta corzii, puteți tăia capătul frânghiei pentru a afla anul de fabricație, în funcție de firul de control sau de banda de date. Codul de culori nu este identic pentru toate corzile, prin urmare, firul de culoare din partea interioară a corzii nu trebuie să însemne întotdeauna același lucru.

În cazul corzilor noastre, anul de fabricație poate fi determinat în funcție de firul de control al culorilor după cum urmează:

  • 2009 – albastru și galben,
  • 2010 – verde și galben,
  • 2011 – negru și galben,
  • 2012 – roșu și albastru,
  • 2013 – roșu și verde,
  • 2014 – rosu si negru,
  • 2015 – verde,
  • 2016 – albastru,
  • 2017 – galben,
  • 2018 – negru,
  • 2019 – roșu și galben.

În cazul în care coarda a fost fabricată în urmă cu mai mult de 5 ani, nu se recomandă utilizarea ei, din cauza îmbătrânirii naturale a fibrelor PA / PES, a razelor UV sau a influențelor externe.

Este coarda într-o formă bună?

Vă recomand să țineți un jurnal, în care să înregistrați evenimentele în care a fost implicată coarda. Comparați numărul de căderi oprite cu numărul de căderi garantate (conform EN 892, EN 1891), indicat de către producător pe etichetă.

În cazul în care realitatea depășește numărul garantat de căderi, se recomandă să scoateți imediat coarda din uz.

În cazul în care frânghia a oprit o cădere foarte puternică (factor de cădere mare) sau o cădere peste o muchie, se recomandă, de asemenea, scoaterea corzii din uz.

Ce informații puteți afla studiind teaca?

Cel mai de bază și cel mai important lucru pe care trebuie să-l rețineți atunci când analizați starea învelișului corzii este ca nici un fir din teacă să nu fie rupt. Prin “rupt” se înțelege că firul trebuie sa fie întrerupt (din cauza tăierii, abraziunii sau a altor motive). Dacă acest lucru s-a întâmplat, scoateți imediat coarda din uz.

Un singur filament poate fi deteriorat (coarda pare scămoșată). Nu este periculos să folosiți coarda imediat. Pe de altă parte, nu trebuie să vedeți miezul prin teaca subțire (din cauza faptului că atât de multe fibre sunt rupte). În acest caz, nu mai utilizați coarda.

Colorarea locală (pete etc.) a învelișului poate fi îndepăratată cu ajutorul apei călduțe. Dacă aceste pete nu dispar, putem afirma că de vină sunt substanțe chimice necunoscute. Astfel de deteriorare scade forța și elasticitatea fibrelor și ca atare, este foarte periculoasă. În timp ce coarda opreste o cădere, în acest loc slab se poate rupe. Există cazuri în care se știe că marcajul negru a fost folosit pentru a indica punctul de mijloc al corzii, iar frânghia a fost ruptă în laboratorul de testare întotdeauna în acest punct marcat în timpul căderii normale. În cazul în care coarda este afectată de orice substanță chimică, este indicat să o scoateți imediat din uz.

Un alt caz de deteriorare a învelișului poate fi descris ca o suprafață lucioasă. Acest lucru indică, de asemenea, scoaterea imediată din uz a corzii. Temperaturile ridicate dăunează permanent fibrelor sintetice, care se pot rupe în orice moment, când frânghia ar opri căderea sau în timp ce se coboară.

Inspectarea miezului corzii

Dacă găsiți una sau mai multe secțiuni dure sub teacă, acestea pot fi:

  • Deteriorarea locală a unuia sau mai multor fire de bază.
  • O aglomerare asemanatoare unui nod, petrecută accidental în interiorul corzii pe durata căderii.
  • În cazuri puțin probabile, un obiect extern care a pătruns prin înveliș.

Dacă întâlniți una dintre situațiile de mai sus, scoateți imediat coarda din uz.

Recomandări suplimentare

În timp ce așezați coarda (sau top-roping), nu lăsați niciodată coarda să ruleze prin alt produs textil (sling, bandă etc.). Efectul imediat este că unul dintre cele două elemente din lanțul de siguranță se va rupe, în timp ce se freacă de celălalt element (coardă pe siling, coardă pe cordon, de exemplu).

Dacă doriți să aflați mai multe despre acest subiect, dacă încercați să rezolvați o anumită problemă cu corzile sau dacă aveți unele informații interesante de trimis, vă rugăm să ne trimiteți un e-mail.

Ți-a plăcut articolul? Lasă-ne un comentariu

Comentariile necesită aprobare înainte de a fi publicate

* Câmpuri necesare